© 2005 maja01

 
----------------------------

DO NADALJNEGA NE NAČRTUJEMO NOBENEGA LEGLA!

NAKUP MLADIČA PRI NAS

Cilj naše vzreje je dobiti zdrave, lepe in karakterno stabilne mladičke. Zato je tudi vsaka paritvena kombinacija skrbno načrtovana in zato tudi paritvenih kombinacij ne ponavljam. In zato mi tudi razdalja do samca ni ovira (dosedaj so bili samci iz Francije, Finske, Belgije in Nizozemske). Vsi zdravstveni izvidi mladičkov (dobri in slabi) so javno objavljeni na moji strani. Vsaka moja samica ima ponavadi samo 2 legli v svojem življenju.

Naši mladički in odrasli psi so člani naše družine, kar pomeni da ne bivajo v pesjaku, niso na verigi in mladičkov v tak dom tudi ne prodam. Za mladičke je maksimalno poskrbljeno in ta skrb se začne že z brejo samičko.
Potrditveni ultrazvok naredim ponavadi med 25. in 30. dnevom po paritvi. Kakšen teden po potrditvi brejosti (in po znani številki mladičkov), samici začnem dodajati hrano primerno za breje psice ter več mesa in zelenjave. To ni hrana iz bencinske črpalke ali supermarketa, ampak zelo kvalitetna hrana, ki poskrbi, da se mladički pravilno razvijajo in da ima tudi samica zase dovolj vitaminov in mineralov.

Do skotitve mladičkov opravim še en ultrazvok, da preverimo, če se mladički pravilno razvijajo. Samico večkrat peljem do veterinarja, kjer jo samo stehtam (med brejosto se namreč ne sme preveč zrediti, saj je potem sama kotitev težja). Vožnja z avtomobilom in obisk veterinarja psici ne predstavlja nobenega stresa, saj je tega navajena že od prej. V času brejosti je gibanje samice obvezno (vzrejne psice morajo biti tako ali tako v dobri kondiciji).

Kakšnih 10 dni pred kotitvijo sestavimo kotišče in počasi psico navajamo, da bo kmalu tam preživela malo več časa :)
Vsake kotitve me je strah, saj nikoli ne vem, kdaj se bodo pojavile težave. Kotitev S legla je bila sanjska in kot po knjigi in Daja ni imela prav nobenih težav. Samo želim si lahko, da bo tako tudi v prihodnje.

Po kotitvi prvih 18 dni za mladičke skrbi samica. Potem jih začnem počasi navajati na drugačno hrano. Začnem z mesom in kozjim mlekom. Kmalu dodajam še mlečne izdelke (skuto, jogurt, kefir), jajca, zelenjavo in sadje. Ter seveda kvalitetne brikete za večje pasme.

Po 4. tednu preživijo mladički vedno več časa na prostem in od mene zahtevajo vedno več časa. Spoznati jih je treba s povodcem, ovratnico, različnimi zvoki, situacijami, vedno več se igrajo z igračami in med seboj.
Po 7. tednu obiščejo veterinarja, ki jih temeljito pregleda, čipira in cepi.
Mladički pri meni dobijo 3-4x pasto oz. tablete proti notranjim zajedalcem.

Kaj pričakujemo od bodočih lastnikov?
Vse se ponavadi začne še pred skotitvijo mladičkov. Obiski so seveda zaželjeni (tudi večkrat), da bolje spoznate leglo, mamo ter da izbira mladička ne bo pretežka. Ob izbiri mladička se plača ara ter dobi v vpogled pogodbo o nakupu mladicka. Pokažem vam vse (originalne) dokumente od samice in samca. Z mladičkom se čimbolj poskušam približati vašim željam (glede dlake, barve, karakterja). Izbiro mladička se ponavadi opravi po 6. tednu, ko se malo bolj pokaže karakter.

Vsi naši mladički:
- imajo FCI rodovnik (ki je priznan od KZS (Kinološke zveze Slovenije);
- so cepljeni, večkrat razglisteni in čipirani;
- so pred odhodom v nov dom pregledani s strani veterinarja in tetovirnega referenta.
Ob nakupu Tyronica mladička dobi vsak novi lastnik tudi nekaj hrane, na katero je kuža navajen. Mladiček dobi svojo igračko, povodec, ovratnico ter glukozamin za prvih nekaj tednov.


Pri izbiri plemenjaka za naše psice zelo pazimo na zdravstveno stanje psov ter na karakter (kakršna koli agresija ni sprejemljiva!!).

Mladička je možno dobiti tudi v solastništvo. Za več informacij nas kontaktirajte.
NAŠA PRETEKLA LEGLA:

R - LEGLO >>

skoteni so bili 23.12.2015
6 mladičkov: 1 samček, 5 samičk
(2 mladička sta poginila)
S - LEGLO >>

skoteni so bili 26.04.2011
11 mladičkov: 6 samčkov, 5 samičkD - LEGLO (pisano pod psarno Od Stražců hor) >>

skoteni so bili 17.11.2007
8 mladičkov: 3 samčki, 5 samičk
B - LEGLO
>>

skoteni so bili 20. 05. 2005
8 mladičkov: 3 samčki, 5 samičk (2 samčka skotena mrtva)

 

Kaj je to?!?
(kliknite za večjo sliko)
 
 
JANA KREK
Brezje 62
4243 Brezje pri Radovljici
tel: 04/530 90 70
GSM: 041/805-367
E-mail: jana@tyronica.si